keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Sananen ihmisten, tai siis NUORTEN käytöksestä.

~Sorry, only in finnish.
Tässä postauksessa on paljon valitusta, lopussa tulee edes kohtuujärkevää pohdintaa.

Olin juuri ns. asuntolaseminaarissa jossa siis kerrattiin aivan perusjuttuja asuntolassa asuville. Yllättäen, aivan tavallinen infotilaisuus sai vereni kiehumaan. Ei niinkään infon asiasisältö vaan muut kuuntelijat. Ugh. En tiedä mistä aloittaisin rageilun. Tämähän on siis nuorille, ammattikoulun 1-3 luokkalaisille eli 15v+ ikäisille tarkoitettu asuntola. Itse asun neljän 15-16 vuotiaan tytön kanssa, meillä on kolme huonetta, itselläni ei ole huonekaveria.

Olen tälläinen ihminen joka noudattaa sääntöjä niin koulussa, autoillessa, kotona ja myöskin siis asuntolassa - aivan jokapaikassa. Tässä kaksi muuta tyttöä ovat oikein mukavia ja tulen heidän kanssaan hyvin toimeen.
Mutta kaksi muuta.. *puree hammasta ettei mene aivan sopimattomuuksiin* He eivät siivoa, heillä on KOKOajan vieraita, he meluavat - kuuntelevat musiikkia, katsovat telkkaria, puhuvat, huutavat, kiljuvat, riehuvat todella kovaa. Yötä päivää. He eivät pidä ulko-ovea lukossa jotta heidän kaverinsa pääsevät vapaasti kulkemaan asunnossa. Eli siis käytännössä he eivät ota lainkaan huomioon muita kanssa-asujia. Ovat siis penikoita suoraan sanoen. Ei auta vaikka asiasta heille sanoo, useampi varoitus asuntolanhoitajan taholta on heille tullut (myös kirjallisena) ja meno jatkuu. Ei siinä, en kiellä heitä elämästä, mutta kun asiat alkavat käydä jo kaikkien terveyden sekä turvallisuuden päälle. Olenpa kerran vartijankin heille joutunut soittamaan.
Eräänä perjantai-iltana aloin laittamaan ruokaa, tai siis meinasin alkaa. Menin keittiöön ja katsoin hellaa. Siinä oleva ruokakerros oli homeessa, nami. En itse tee ruokaa viikolla, eivätkä myöskään keskihuoneen tytöt. Eli kaikki paska on noiden kahden vittupään jäljiltä. He jättävät likaiset astiansa keittiöön homehtumaan, eivätkä muuten varmasti edes kuivalla liinalla pyyhkäise tasoja. Olen tasan kerran saanut nämä tytöt viemään roskat, muutoin siivous on jäänyt pääosin minun vastuulleni - keskihuoneen tytöt hieman auttavat. Eli siis joo, keittiö alkaa olla jo aikamoinen ruokamyrkytysvyöhyke homepesäkkeineen kaikkineen.
Toinen on tuo ulko-oven aukipitäminen. Kaikilla täällä asuvilla on tiedossa mieshenkilö joka oli vahvasti huumattuna pyörinyt piha-alueella ja pyrkinyt asuntoihin sisälle, hän oli yltäpäältä veressä ja ties mitä olisi tehnyt päästyään asuntoon. Itse lukitsen oven aina kun siitä kuljen, niin oman huoneeni kuin ulko-ovenkin. Nämä kaksi vittupäätä kuitenkin aina jättävät oven auki. Viime viikonloppuna täällä kulki nuori mies joka myöskin kokeili asuntoloiden ovia ovatko ne auki, hän myös katseli ikkunoista sisälle - soitin vartijan joka ei valitettavasti saanut miestä kiinni.

Niin, se kämppiksistäni. Nyt siirryn valittamaan nuorista yleisesti. Siis juuri tuollaisista asuntolaikäisistä kakaroista. En ymmärrä miksei heitä valvota kunnolla. He pääsevät ensimmäistä kertaa asumaan ns. yksin. Sääntöjen pitäisi olla sen mukaiset. Tottakai täälläkin hyvät säännöt on, mutta kun niiden noudattamista ei kunnolla valvota. Rangaistuksien pitäisi olla kovemmat. En ymmärrä, miten aikuiset olettavat, että näillä nuorilla olisi jo tuossa iässä käytöstapoja. Ei nykyaikana ole kovin montaa joka osaisi kunnioittaa vanhempaa väkeä tai edes kanssaeläjiä.
Asuntolainfossa oli perinteinen luokkameininki, luokan edessä puhuu aikuinen jota ehkä 5 ihmistä kuuntelee, muut meluavat ja meuhkaavat minkä kerkeävät. Eniten vereni sai kiehumaan yksi poika, joka huusi kuraattorille:
"Mitä ite muka nuorena teit ?!"
'En ainakaan ollut idiootti ja hölmöillyt, en rikkonut paikkoja tai ryypännyt'
Tietyt ihmiset repesivät nauruun. En ymmärrä miksi. Mitä niin helvetin hienoa siinä on, että rikotaan paikkoja, ollaan vittumaisia muille, ei opiskella ja ollaan muutenkin täysiä perseläpiä? Kertokaa joku miulle. Jooko.
Olen itsekin nuori, täytän loppuvuodesta 20v, mutta en ole koskaan tuossa touhussa nähnyt mitään hienoa. En nyt enkä tuossa iässä. Olen nähnyt millaisiin lopputuloksiin tuollainen meno johtaa, pahimmillaan kuolemaan.
Taidan olla viimeisiä, jotka ovat oppineet kunnioittamaan opettajaa, vanhempaa, tai muuta auktoriteettia. Ei 'meitä' kauheasti edes miun ikäisistä saatika nuoremmista taida löytyä. Ei ainakaan yläasteella ja ammattilukiossa löytynyt. Mediassa hehkutetaan kuinka nuoret ovat nykyään niin kypsiä ja blaablaa, paskat sanon minä. Ehkä he ulkoisesti ovat vanhemman näköisiä, mutta käytökseltään ja älykkyysosamäärältään ovat pysyneet samanlaisina, ehkä menneet huonompaan.
Haluaisin tietää milloin kasvatuksesta katosi selkäranka. Milloin lopetettiin käytöstapojen opettaminen ja ennenkaikkea niiden noudattamisen vaatiminen? Milloin tämä yhteiskunta meni siihen, että se joka tekee väärin saa taputtelut päähän ja 'soosoo, älä tee toiste' lausahduksen? Miksi nykyään saa työpaikan ilman koulutusta tai todella huonoin arvosanoin?

Olen jälleen kerran puhunut. Lukijoilla ideoita miten noita kahta voisi näpäyttää jotta alkaisivat kuuntelemaan ja ennen kaikkea tottelemaan? >.<

11 kommenttia:

 1. Hei, kommentoit juuri blogiini ja mun oli pakko tulla sun blogiin kertomaan, että ihan sattumalta tänään eksyin tänne päivemmällä ja luin sun postauksia toooosi kauas pitkälle taaksepäin. X'D

  Ratkaisevalla hetkellä mun tietokone sitten otti ja sammui, enkä muistanut enää tämän blogin nimeä! Löysinpähän takaisin :) että kiitos siitä!

  Ja älä ihmettele, huomenna saattaa tulla kommenttia aikas paljonkin, tykkään näistä tällaisista postauksista varsinkin, mitkä herättävät mielipiteitä ja keskustelua.

  Kiitos ja kuitti nyt tältä iltaa! :)
  xoxo Mella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps. Sinulla on sanavahvistus päällä. Et ole varmaan huomannut, mutta helpottaisi kommentointia jos otat sen asetuksista pois. :)

   Poista
  2. Kohtalolla selkeästi sormensa pelissä :D

   Mutta kiva kun pidät blogistani :) Ja kiitos kun kerroit tuosta sanavahvistuksesta, moista ole edes huomannut :o

   Poista
 2. Pystyn niin paljon samaistumaan tuohon tekstiin, sillä itse asuin asuntolassa kolme vuotta (kerrostalo ratkaisu, joita oli kaksi) ja meininki oli välillä sellaista, että olisi ollut ihan sama nukkua ison tien varressa, missä koko ajan kulkee rekkoja.

  Meillä järjestys oli niin, että tytöt alakerrassa ja pojat yläkertaan, toisena vuonna sama juttu ja kolmantena sitten niin, että "vanhemmat" yläkertaan ja uusimmat tulokkaat alempiin kerroksiin. Meillähän asuntoloissa on sellainen ovijärjestelmä, että sitä ei pysty laittamaan itse mitenkään auki vaan se aina menee lukkoon. Kulku tapahtui niin ulos, kuin sisäänkin kortilla, joka oli vain asuntolassa asuville, ja sitähän ei tietenkään voinut edes kopioida missään, kun se oli vain sellainen kulkukortti (nahkainen läpyskä, jonka sisällä pyöreä tunnistin), jota käytettiin lukijassa ja ovi aukeni.

  Valvojat oli mukavia, samoin vartijat. Onneksi meidän solussa ei ollut pahemmin mitään kommelluksia, lähinnä palovaroittimet piippaili jne. Ja ehkä sekin oli "syynä", että meidän solussa oli hyvä porukka; tiskailtiin toistemme astioita, meillä oli siivousvuorot jne.. Kolmantena vuonna sattui yhden toisen kämppiksen riesaksi joku ärsyttävä tyyppi, joka sitten hoidettiin pois (hän muutti vastapäiseen soluun, jonkun kaverinsa kanssa) solustamme ja elämä helpottui :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsit tuollainen kulkusysteemi pitäisi saada joka paikkaan ! Tuohan missä mie asuilen on joskus 70-luvulla rakennettu ja pariin otteeseen huollettu rivitaloasuntola.

   Tuo kyllä kuulostaa aivan unelmalta tuohon verrattuna missä mie asun :D

   Poista
  2. Joo, se on hyvä, sillä siten estetään kaikkien ylimääräisten pääsy taloon. Lisäksi siellä oli tietenkin kamerat, jotka oli suunnattu ulko-ovelle ja illalla meni päälle infrapuna -hälyttimet, mitkä oli tv-huoneessa, sinne pääsi ulkokautta ikkunasta :D

   Joensuun kaikissa ammattiopiston (kahdessa) opiskelija-asuntolassa on tuo kulkukortti systeemi.

   Poista
  3. Okei :o toi kyllä kuulostaa tosi hyvältä.. Pitääpä vinkata asuntolaohjaajalle ja sille sen pomolle josko sais tuonnekki :p

   Poista
 3. Nuo meikkijutut ei kyllä kiinnosta vittuakaa mut tällästä lukee mielellään :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kiva että jotain mielenkiintoista löytyy :)

   Poista
 4. Ensinnä sanosin että teksti vois olla vähän isompaa, silmissä vilisi kun yritin lukea :D Onhan noita käyttäytymättömiä teiniperseitä nykyään kyllä aika paljon mutta liikaa yleistät sori. On meitä kohteliaita, polttamattomia, juomattomia ja muita kunnioittavia nuoria vielä kuitenkin pari!(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikkeuksia toki on, mutta tuossa kerron omasta kokemuksestani jonka mukaan niitä on niin vähän, että aivan hyvin voi yleistää.

   Miepäs muokkailen fonttia hitusen isommaksi :)

   Poista