maanantai 15. heinäkuuta 2013

Analog Trashin kuvista ja niiden käsittelystä.

Nyt tulee lyhyehkö teksti eräästä asiasta. Tämä aihe koskee kutakuinkin kaikkia blogeja joissa on itseotettuja kuvia. Nimittäin kuvat ja miten niitä käsitellään.

Mie en halua katsella kuvia tai lukea blogeja joissa on voimakkaasti muokattuja kuvia. Ainahan kuvasta ei tosin tiedä onko se muokattu vai ei, mutta joistakin huomaa esim. käsittelyn räikeyden takia. Toisaalta joissakin blogeissa selkeästi huomaa, että bloggari olisi voinut kuvankäsittelyyn hieman paneutua - esimerkiksi värit ovat persiillään suoraan kamerasta otettuna, rajaus on vähän sinnepäin tai muuta vastaavaa pientä. Toki joihinkin blogeihin räikeä käsittely tai käsittelemättömyys sopii - joku voi todellakin osata ottaa juuri täydellisiä kuvia tai blogin tyyliin kuuluu se käsittely.
En halua voimakkaasti muokata kuviani ja ajattelinkin nyt kertoa siitä, miten muokkaan blogiin tulevia kuvia.

Minulla on tällä hetkellä kamerana Nikon Coolpix L23. Tässä on 10.1 Megapixelin kamera ja 5x zoomi. Tämä on pattereilla käyvä pikkuinen pokkari. Kamerahan vaikuttaa oleellisesti kuvien laatuun, kännykällä otetut kuvat harvoin ovat sopivan tarkkoja esim. kynsien tai meikin kuvaamiseen (huoh, joku varmaan muistaa AT:n alkuaikoina otetut  2 megapixelin kännykkäkamerakuvat huonossa valossa ja *väristys* hyi yäk) kun toisaalta taas nopeita asukuvia hyvässä valossa kännykällä voipi saadakin.
Tälläiset samantyyppiset pokkarit kuin mitä miulla nyt on, sopivat oikein mainiosti vaikka blogiharrastukseen jos ei juurikaan kuvaa muuta kuin vaikkapa niitä kynsiä. Itse olen ajatellut panostaa järkkäriin koska haluaisin muutakin kuvata - valokuvaus ihan harrastuksena kiinnostaa.
Järkkärillähän saa yleensä sitten ihan huippulaatuisia kuvia, mutteivät ne kuvauksen kohteesta virheetöntä tee kuten esim. se pokkari tai kännykkä joiden tarkkuus ei niin huippulaatua ole.

Noh, koska oletan meidän kaikkien olevan ihan tavallisia, virheitä sisältäviä otuksia (tai ainakin kamerat ovat), niin yleensä kuvankäsittely on oiva kapine kuvien parantamiseen. Miulla käytössä on Windows Liven mukana tullut kuvienkatseluohjelma (valokuvavalikoima), jolla voi perussäätöjä tehdä ja sen lisäksi iänvanha Adobe Photoshop 6.0

Mitä mie teen kuvilleni : Ensiksi rajaan ne kaikki X vaihtoehtoa (otan kynsistä - tai yleensäkin kuvauskohteesta yleensä todella monta kuvaa ~10-100, ei huippumallistakaan onnistu kuvauksissa yleensä kuin vain murto-osa). Kun olen rajannut kaikki kuvat ja poistanut seasta ne kaikki tärähtäneet otokset, lisään kaikkiin (tarvittaessa) kirkkautta ja kontrastia tai voimistan varjostuksia. Yleensä myös säädän kuvien värilämpötilaa. Joskus saatan myös oikaista valokuvaa, eli siis jos otan kuvan vaakatasossa olevasta taulusta, se on vaakatasossa myös siinä kuvassa eikä vähän vinksallaan koska kamera on ollut siihen vaakaan nähden vähän vinossa.
Tuossa on siis ne joita teen Windows Liven Valokuvavalikoimalla.
Sitten avaan kuvan photoshoppiin.
Photoshopilla pienennän kuvat (pidempi sivu 800 pikseliä, shoppini automaattisesti säätää sen toisen sivun sopivaksi). Pienentämisen jälkeen katson onko kynsinauhoissa jotain häiritseviä asioita kuten haavoja (ah, olen krooninen kynsinauhojenpureksija - tosin olen alkanut päästä tavasta eroon *tajuaa lukevansa tekstiä käsi suussa järsien sormiaan pois*) ja tarvittaessa peittelen nuo Kloonaava Leimasin-ominaisuudella. Tuota kynsinauhojen muokkausta olen vähän pohtinut, kannattaako sitä tehdä - huijaako se liikaa. Mutta toisaalta en haluaisi itse katsoa haavoilla olevia, verestäviä tai rupisia kynsinauhoja, en omiani enkä muiden. Enkä kyllä katsokaan. Miusta kynsiblogissa on tärkeintä kaunis lakkaus, sama se sille muulle mitä kuvassa on. Lakkaus voi olla upein ikinä, mutta kauheat kynsinauhat pilaavat sen täysin.
Tämän jälkeen lisään kuviin blogin osoitteen josta olen tehnyt siveltimen, se on aina saman kokoinen joka kuvassa, väriä ja peittävyyttä voin säätää.

Tuossa on aika paljon samoja asioita mitä teen esim. päivänasu- ja meikkikuviin kuten rajaus, lämpö, kirkkaus, leimat..jnejne. Jos otan lähikuvan silmästä ja huomaan vasta kuvassa että olen unohtanut ajella kulmakarvani kunnolla, muokkaan yksittäiset sängenpätkät pois. Tai jos huomaan ripsaritahran poskessa, se lähtee. Tai häiritsevän iso finni (okei, silloin yleensä vaihdan naaman puolta jota kuvaan). Luojan kiitos miun iho on yleensä ihan kohtuullisessa kunnossa tai ylivalottuu kalkkilaivankapteeni-ihosävyni vuoksi niin paljon ettei niitä harvoja näppyjä tai finnejä juuri huomaa - oli kuvaa käsitelty tai ei.
Päivän asuissa saatan blurrata taustaa (olenhan aktiivinen siivooja kotonakin) koskaan en ole jenkkakahvoja tai muita semmosia edes yrittänyt poistaa, niitähän nyt on kaikilla ja etenkin plussakokoisilla ihmisillä kuten mie. Silloin kun käytin kuvien jakamiseen Photobucketia, siihen sai asukuviin kivoja efektejä aikaan mutta ImageShackissa ei taida moisia ollakaan.

Noh, tämä oli tämmöinen flunssassa saatu päähänpisto avautua. Muokkaanko sinusta kuvia liikaa? Ovatko AT:n kuvat liian muokattuja - feikkejä - harhaanjohtavia?

EDIT: Kamera uusiutunut, nykyään käytössä Nikon Coolpix L320, 16.1 megapixeliä, 26x zoom.
Olen myös pohtinut josko jossainvaiheessa lisään tähän postaukseen kuvat käsittelemättömästä ja käsitellystä kuvasta selventääkseni vielä kuinka paljon nuo eriävät toisistaan.

1 kommentti:

  1. Suunnilleen saman verran muokkailen omiakin kuviani. Yleensä en tykkää päästää nettiin täysin muokkaamattomia kuvia, jollei niissä muuta vikaa ole, niin ainakin valoisuutta ja kontrastia tulee säädettyä, ja kuvaa ylipäänsä pienennettyä. Mä pienennän kuvani vieläkin kokoon 640 x 480, mutta just hetki sitten mietin, että mahtavatko ne jo nykynäytöillä olla vähän turhan pieniä...

    Naama- ja asukuvista tulee joskus poisteltua ihon virheitä, mahdollisia finnejä, ja joskus häivyteltyä tummia silmänalusia, mutta en tykkää kasvokuvistakaan tehdä liian kliinisiä.
    Mulla on tapana myös kaikkiin kuviini lisätä 1px mustat kehykset, en oikeen tiedä mistä se on lähtenyt x)

    Itseäni kanssa ärsyttää välillä täysin muokkaamattomat kuvat, mutta toisaalta ei voi odottaa, että kaikilla olisi energiaa ja aikaa niitä käsitellä. Mulle kuvankäsittely oli monta vuotta ihan ammattini, joten se tulee luonnollisesti, ja on varmasti suuri syy siihen, miksen tykkää päästää kuvia käsittelemättömänä nettiin.

    VastaaPoista